Cultura Arquitectònica

Els Dioles es poden considerar com uns dels millors arquitectes d’Africa, mostrat en les seves cases antigues de varis pisos de terra i les seves cases “impluvium” tradicionals. L’habitatge tradicional està construït amb murs de terra, estructura de coberta de fusta de “ronier” (tipus de palmera), i coberta de palla d’arròs.

Aquesta tradició s’ha anat perdent en els últims anys confiant que el ciment, el formigó i les planxes metàl·liques els hi aportaven “modernitat” a la construcció. Els projectes de cooperació haurien de influir-se de la tradició i tractar de modernitzar el llenguatge degut a les noves tècniques constructives.

Mlom’p, un poble de la baixa Casamance encara hi queda un dels pocs exemples d’edificis de terra de dos pisos. També a Oussuye se’n pot veure algun. La majoria però han desaparegut.

La casa diola tradicional, de terra, fusta i coberta inclinada a quatre aigües de palla per aguantar les fortes pluges de l’època d’estiu.

Les construccions modestes també segueixen el mateix esquema amb alguna variant com la doble coberta.

La llum interior i la recollida de les aigües de pluja és una de les característiques de la casa “impluvium” a més de tenir una planta arrodonida.