Cultura Pròpia

Els habitants de Diatock son de l’ètnia Diola (Joola) que son els pobladors majoritaris de la Casamance. La majoria son agricultors i molt orgullosos de la seva natura i dels seus boscos. El bosc i els bolongs (zones humides) no tenen secrets per a ells. Mantenen una cultura tradicional molt forta que sobrepassa la religió musulmana –majoritaria- i catòlica –també important-, com es pot encara veure en els importants poders tradicionals que té el rei de Oussouye.

Els cognoms familiars més corrents son Diatta, Badji, Sagna, Goudiaby, Sane…

El poble de Diatock és agrícola, bàsicament dedicat al cultiu de l’arròs i dels cacauets, a més de tot tipus de fruita variada que n’hi ha durant tot l’any.

Les dones es dediquen també al cultiu d’hortes, com aquesta de comunitària construïda en aquest projecte de cooperació.

Diatock està gairebé envoltat pel manglar de Mangagoulack. Zona de pesca i també de recol·lecció d’ostres.

Els peixos d’aquesta zona son les proteïnes diàries del menjar de la població, sempre acompanyat d’arròs.

L’expressió cultural Diola més important és el “boukut” o festa de la iniciació per als nois joves. Després d’aquest procés d’aprenentatge dins el bosc sagrat, els joves del poble ja poden fer vida d’adults i per tant casar-se.

Ornaments, robes de colors, els collarets “bamals” , a més de branques, rames i bastons son el vestuari per celebrar el boukut.

La música sempre és present, i els balls dels dioles son exclusius de l’ètnia. De ritmes bàsics, les dones en un cercle al voltant i percudint ferros, acompanyen les danses dels joves.